pátek 1. června 2012

Poprvé v Thajsku

Poprvé, protože za měsíc, jestli vše půjde podle plánu, se vrátíme do Thajska ještě jednou, abychom odsud vyrazili na jih a dál do Malajsie...
 
 
Plánování naší trasy, Bangkok



30. dubna jsme měli let ze Sri Lanky do Bangkoku v naprosto vražedný čas 2.10 hodin ráno. Až tak nám to nevadilo, protože v 7 hodin ráno jsme si rovnou z letiště jeli užít náš dárek: den a noc v luxusním hotelu Banyan Tree. Vzhledem k tomu, že cestu z letiště jsme napůl prospali, viděli jsme vlastně poprvé Bangkok shora, z oken našeho úžasného hotelového pokoje na čtyřicátém podlaží hotelu.

Výhled z oken našeho pokoje v Banyan Tree



Bangkok na nás udělal prostřednictvím hotelu ohromný první dojem a myslím, že i opačně, my udělali našimi batohy a backpacker vzezřením silný dojem na hotelový personál:). Hotel Banyan Tree jsme si po pouti Indií neskutečně užívali. Květiny a welcome drink na uvítanou, provoněný pokoj, bazén, bar a restaurace na střeše hotelu, všude klimatizace… naprostý relax.

Romantický večer v baru Vertigo na střeše hotelu Banyan Tree
Děkujeme za úžasný dárek!

Až druhý den kolem poledne jsme opustili luxus hotelu a vyrazili objevovat Bangkok. Bagkok prochází v současnosti velkou proměnou. Mrakodrapy tu rostou jeden za druhým, ale mezi nimi jsou stále ještě schovány stovky uliček plných krámků a stánků s tradičním jídlem. Tyhle kontrasty dělají Bangkok jedinečným.

Barevný rej taxíků v Bangkoku

Po delší době jsme tu navštívili shopping mall, tedy přesněji řečeno celé komplexy shopping mallů, které jsou vzájemně průchozí a kde jsme našli spoustu produktů a služeb, které z Evropy neznáme. Potvrdili jsme si tu fakt, že Asie bude opravdu technologicky trochu napřed.

V Bangkoku jsme bydleli u známého a bylo nám tak dobře, že místo plánovaných 3 dní jsme zůstali o 2 dny déle. Objevovali jsme paláce a chrámy v centru Bangkoku, přepravovali se loděmi, které fungují jako městská veřejná doprava, prolézali denní i noční trhy a jedli vynikající nudle u pouličních stánků.

Cestování městskou hromadnou dopravou v Bangkoku je zábava...
a ještě o něco větší, když začne pršet:) 

Výhled na old Bangkok z věží budhistického chrámu Wat Arun
Grand Palace, historická rezidence thajského krále a poutní místo budhistů
Pražský Hrad to sice není, ale také to není špatné:) 

Noční trh květin nás fascinoval svou pestrostí a množstvím květin.
   Například orchideje jsou na výběr v 50 barvách a velikostech.

Náše oblíbená restaurace


Místo proslaveného Ping Pong Show, které jsme si nechali na později (až se vrátíme z Laosu), jsme zašli do ledově vychlazeného multikina. Zdá se, že film Avengers slaví v Bangkoku všeobecný úspěch a hrají ho ve všech kinech a stále, což nás trochu překvapilo. Nám se film nelíbil a přemýšleli jsme, že to bude kombinace kulturního rozdílu a už asi i věku:).

Náš známý, u kterého jsme v Bangkoku bydleli 

Trochu kontroverzním zážitkem pro nás byl trh se zvířaty, kde se dalo najít snad jakékoli zvíře. A kdyby ho neměli, určitě by nám ho za příslušnou úplatu sehnali.

Nejde o anomálii. Takových ryb tam měli plné akvárium.

Naším dalším cílem byla Ayutthaya, původně hlavní město Thajska, tedy místo plné chrámů, mnichů a klidu. Kola byla ideální způsob, jak objevovat trosky rozseté všude možně kolem městečka a navíc si trochu zasportovat.  

Wat Chai Wattanaram, Ayuthaya
Ještě před 40 lety byl tento chrám zapomenutý a pohlcený džunglí. 

Na kole po Ayuthaye
 
 
A pak ho Yann přehodil přes rameno...:)
 
 

Od kultury jsme se těšili do přírody - do thajského národního parku Khao Yai, kde jsme podnikli 2-denní túru. Bez varování nás první den zavedli do jeskyní, kde jsme se seznamovali se všemožným hmyzem, který je v Thajsku zpravidla tak 10x větší než jejich příbuzní v Čechách. Už jen rozsvícená baterka v rukou každého z nás přilákala hmyz všeho druhu a průvodce nám navíc podával pavouky, netopýry a různý hmyz, který pohotově nacházel v tmavých koutech jeskyně, a vybízel nás k osobnímu sblížení. Yann se sbližoval a já se krčila vzadu, aby mi náhodou něco nepoložili na rameno, a raději jsem dělala Yannovi fotografa.

Můj neohrožený manžel a jeho nový kamarád,
národní park Khao Yai
 

Inspirace Yannova nového tetování,
národní park Khao Yai

Známost z jeskyně,
národní park Khao Yai 

 
Rej netopýrů při západu slunce, národní park Khao Yai
Netopýři z jedné jeskyně snědí za noc 30 tun hmyzu. Ještě že je máme:)

Druhý den, při hledání slonů (úspěšném!), pozorování tukanů a provokování opic jsem se cítila o mnoho lépe:).

Našli jsme ho!

Žádné komentáře:

Okomentovat